België duikt opvallend veel op in het hoofdstuk over radicaal-rechts, in het terreurrapport van Europol.

Het rechts-radicaal geweld en de heksenjacht op migranten in de Duitse stad Chemnitz wordt mee gedragen door organisaties die in juni opdoken in een terreurrapport van Europol. De politie-organisatie waarschuwde toen ook voor de geweldsdreiging door Belgische rechts-radicalen.

De voortdurende mobilisatie van radicaal-rechts in de Duitse stad Chemnitz wordt gevoed door oproepen op sociale media van neonazibewegingen zoals Der Dritte Weg, Die Rechte, de NPD-Jugendorganisation en Pegida. Ook de Identitäre Bewegung mobiliseert.

‘Rechts-extremistische groepen koesteren hun internationale contacten’

TERRORISM SITUATION AND TREND REPORT EUROPOL

Deze grensoverschrijdende Identitaire beweging dook eind juni al op in het jaarlijkse terreurrapport van Europol, het Terrorism Situation and Trend Report. Daarin wordt naast voor jihadisten nadrukkelijk gewaarschuwd voor de internationalisering van gewelddadig rechts- en links-radicalisme. België duikt opvallend veel op in het hoofdstuk over radicaal-rechts.

Specifiek vermeldt Europol het anti-islamitische La Meute Belgique, dat werd opgericht na de aanslagen van 22 maart 2016. Een van de beheerders van een gelijknamige Facebook-groep plaatste vorige week nog een openbare oproep om moskeeën in brand te steken. Europol vermeldt voorts Soldiers of Odin, een van oorsprong Finse neonazibeweging die burgerpatrouilles organiseert. “Rechts-extremistische groepen koesteren hun internationale contacten. Belgische groepen hebben bijvoorbeeld contacten ontwikkeld met peergroups in Bulgarije, Duitsland, Polen, Rusland, de VS en Oostenrijk”, schrijft Europol.

Vooral de Identitäre Bewegung wordt door Europol een verbindende rol in de organisatie van rechtsradicalen toebedeeld. Zij hield dit jaar al acties waarbij ze met een eigen schip op de Middellandse Zee probeerde vluchtelingen en migranten uit Afrika tegen te houden. Uit een debat in de Duitse Bondsdag bleek vorige week dat met name de Duitse IB-leden steeds meer geweldsdelicten plegen: 114 strafdaden zoals slagen en verwondingen en volksopruiing sinds april vorig jaar.

Schild & Vrienden

In ons land heeft de Identitaire beweging banden met de Vlaamse organisatie Schild & Vrienden van Dries van Langenhove, die zich dit jaar al liet opmerken met gespierde straatacties tegen linkse vakbonden en betogers. “Er zijn raakvlakken tussen ons en hen”, zegt Van Langenhove, die in 2016 een ‘zomeruniversiteit’ volgde van de Identitaire beweging die hij zelf ‘niet gevaarlijk’ noemt. “Het enige waarvoor ze een gevaar zijn is voor de gevestigde orde die open grenzen wil, en gelukkig maar.”

Onderzoeker Ico Maly, docent sociale media en politiek (Universiteit Tilburg), deelt de vrees van Europol dat de opzwepende retoriek op sociale media vroeg of laat tot dodelijk geweld kan leiden. “Mijn grootste vrees is dat iemand achter een computer onder invloed van racistische of etno-nationalistische retoriek plots meent dat hij ‘iets’ moet doen en naar geweld grijpen”, zegt hij. “Dat zag je in de VS ook met Dylann Roof, die in juni 2015 in de VS negen Afro-Amerikanen vermoordde.”

Maly wijst op de internationale contacten van de Identitaire beweging en ook Schild & Vrienden op sociale media. “Dat zijn geen lieverdjes, maar vaak geharde wit-nationalistische activisten.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, lachende mensen, menigte en buiten